Nega mačje dlake

Kot je že splošno znano, so mačke zelo čiste živali in za svojo čistočo poskrbijo same, saj negi svojega kožuščka namenijo dobršen del dneva. Pa vendar se jim pri tem lahko tudi malo pomaga. Lastniki mačk so se že sprijaznili, da se dlaki po stanovanju ne da popolnoma izogniti, če pa mačko redno krtačijo, se količina le te zmanjša, tako na kavčih in oblačilih,  kot v skodelici kave ali čaja.

S krtačenjem je potrebno začeti že pri mladičku in sicer z nežno krtačo, da se navadi, šele kasneje se preide na glavnike, s katerimi se bo lažje razčesalo/odstranilo morebiten vozel. Redno krtačenje je nujno pri dolgodlakih mačkah, saj jim s tem zmanjšamo količino dlake, katero bi sicer zaužila pri svojem čiščenju. Zaradi zaužite dlake se mački naredijo v želodcu kepice, katere potem izbruha, lahko pa tudi privedejo do želodčnih težav.

Krtačenje je pomembno tudi  iz zdravstvenih oziroma preventivnih razlogov, saj z rednim krtačenjem mačje dlake na koži hitro opazimo morebitne poškodbe, praske, bulice ter parazite, kot so bolhe in klopi. Poleg kože in dlake pregledamo tudi ušesa, ter šapice in kremplje. Kopanje notranjih mačk ni potrebno, v kolikor imamo pa mačko, ki hodi tudi ven, se pa lahko pojavi potreba tudi po kopanju. Za kopanje nikakor ne uporabljamo človeškega šampona, ampak kupimo šampon, namenjen za nego mačje dlake.

Poglejte si še

Kam postaviti mačji wc
Mačje drevo