Mačja bolha

Ste vedeli, da se na živali zadržuje samo 10% vseh bolh. Vse ostale bolhe so v bližnji okolici, kjer se zadržuje še ostalih 90% vseh bolh.

Še posebej je pomembno, da temeljito očistimo mačji wc , prostor živali in ležišča, kjer se zadržuje maček. Potrebno je, da vzdržujemo stalno čistočo. Če uporabljate mačji wc Pipilukak je manj možnosti za zadrževanje bolh v njegovi okolici, ker mačji wc Pipilukak enostavno zamenjate z novim. Mačji wc Pipilukak zmanjšuje prenos okužb in parazitov, tako v veterinarskih ambulantah, kot v domačem okolju.

Ste vedeli, da samica izleže v svojem življenju nekaj sto do 1000 snežno belih jajčec, ki spominjajo na majhne črvičke. Naenkrat izleže 6-10 jajčec, nato mora ponovno priti do krvi.

V vsakem domu, kjer so se zadrževale bolhe moramo poskrbeti za uničenje ličink in bub v celotnem prostoru. Ličinke mnogih vrst kljub temu za razvoj potrebujejo kri, to dobijo iz iztrebkov odraslih bolh, ki živijo na vašem mačku, njihovi iztrebki namreč vsebujejo delno prebavljeno kri.

V Sloveniji je opisanih 52 vrst bolh, dejansko število vrst pa ocenjujejo na okoli 70. Najbolj ”slavne” pa so človeška, pasja in prašičja bolha.

Poglejte si še

Z mačko na počitnice brez strahu