Mačji pesek-posip

Kot zanimivost…

…pred 2. svetovno vojno so nekateri lastniki mačk, ki so bile občasno tudi v hiši, nastavljali kartonske škatle z zemljo ali pepelom, kar pa je seveda pomenilo, da se saje raznašajo tudi po hiši.

Tako je nekdanji mornar Ed Lowe prišel na idejo, da bi se namesto zemlje in pepela, začela uporabljati vpojna glina, ki je bila v tistem času v tovarnah pogosto uporabljana kot čistilo za oljne madeže.

Tako je nastal prvi pesek-posip za mačji wc!

Mačji pesek-posip…

Danes imamo na trgu veliko izbiro peskov-posipov za mačji wc – sprijemljive in nesprijemljive, z dišavami ali brez, na rastlinski osnovi…Ko ste v fazi menjavanja peska za mačji wc, to naredite tako, da med obstoječ pesek dodajate novega.

Mačke so zelo občutljive na vse spremembe v njenem življenju in ko menjate pesek, na katerega je navajena, je to zanjo velika sprememba, na katero se lahko odzove z lulanjem izven mačjega wc-ja.

Če imate doma muco, ki ima težave z alergijami, bodite pozorni na sestavo peska. Muca bo med čiščenjem kožuha in tačk zaužila tudi drobce zanjo morda škodljive alergene snovi v pesku-posipu.

Prav tako ne uporabljajte sprijemljivega peska pri mladičih do približno 6 tedna starosti. Pri odločitvi kateri pesek-posip za mačji wc boste izbrali, pustite glavno besedo vaši mačji ljubljenki in ne vam in vaši denarnici.

Poglejte si še

Gliste in trakulje
Kam postaviti mačji wc