Ali mačke potrebujejo kopanje?

Po mnenju mnogih strokovnjakov zdrave mačke dejansko ne potrebujejo kopanja, ker za čistočo poskrbijo zelo dobro same. Mačji kožuh bi morali le redno krtačiti, pa bi bilo nege dovolj.

Če pa že morate okopati mačko, naj bo to redko. Načeloma se zdravih mačk ne sme kopati pogosteje, kot enkrat na štiri do šest tednov.

Včasih pa je kopel neizogibna: umazale so se v mačjem stranišču, povaljale v čem smrdečem, ali padle v kakšno vedro, ki ni bilo ustrezno pokrito, medtem ko so raziskovale. Pomembno je, da postopek začnete počasi. Uporabite za to namenjene šampone.

Mačka naj najprej spozna toplo, vlažno krpo, s katero jo čistite. Krpa naj bo vsako naslednjo rundo bolj mokra, dokler vaša mačka ni pripravljena, da jo seznanite s tekočo vodo. Začnite ji umivati tačke in se od tam pomaknite navzgor po telesu, pri čemer se izogibajte glavi. Med in po kopanju jo nagradite s priboljški in ji dajte dovolj časa, da se po koncu kopanja sama uredi in posuši.

Pomoč pri sušenju potrebujejo le dolgodlake mačke in sicer v obliki sušilca za lase, pa še to le v primeru, da prenaša hrup sušilca.

Poglejte si še

Nega mačjih krempljev